Serviceline
Teknisk support Industrielle sensorer
Kundeservice, eksplosjonsbeskyttelse

Bærplukking basert på avansert sensorteknologi

Store, søte og modne jordbær er rett og slett uimotståelig. Hvert år høstes det mer inn fem millioner tonn av de populære bærene, og tallet er økende. Avansert sensorteknogi fra Pepperl+Fuchs benyttes i innhøstingen. Det gjør at ett enkelt menneske kan plukke et helt jordbærfelt alene. Våre rodukter er en del av verdens første automatiske maskin for plukking av jordbær.Sensor technology helps harvest ripe strawberries.

Et følsomt bær

Jordbær er følsomme bær. Mens bananer og epler kan ettermodne under transport, må jorbær plukkes eksakt på det tidspunktet de er modne. Men på det tidspunktet er bærene svært følsomme for støt og slag. Selv de minste bevegelser vil ødelegge bærene før de når butikkhyllene.


AGROBOT i drift.
AGROBOT i drift.

Derfor har innhøsting av jordbær vært en manuell prosess,-inntil for kort tid siden. For da kom AGROBOT S.L fra Huelva i Spania på banen. AGROBOT er en maskinbygger innen avanserte landbruksroboter.

Syd-Spania er en region med landbruksproduksjon i stor skala, og følgelig lå utfordringene rett utenfor stuedøra. Med dette som bakteppe ble innhøstingsroboten AGROBOT SW 6010 utviklet.


Enkel i bruk

Bærene går på transportbånd til pakkeområdet.
Bærene går på transportbånd til pakkeområdet.

Med AGROBOT er alt untatt pakkingen automatisk. For å beskytte bærene mot fall og klem, blir de kuttet fra stilken med to tynne, sylskarpe kniver. De går derfra ned i små kurver med gummihjul som går på et transportbånd til pakkeområdet. Operatørene kan deretter velge ut og legge bærene i kurver.

Det er plass til 2 arbeidere på maskinen, men den kan også opereres av 1 person. Robotarmer håndterer både knivene og kurvene. Et kamerabasert visionsystem analyserer hvert bær for form og farge, og høster når et modent bær er funnet.AGROBOT kan betjenes av 1 person

Sensorteknologi for alle arbeidsprosesser

En ultralydsensor beskytter robotarmen
En ultralydsensor beskytter robotarmen

Et sett av sensorer fra Pepperl+Fuchs kontrollerer maskinens robotarm. Hver arm er utstyrt med to induktive givere for deteksjon av endeposisjon. Da deteksjonsprinsippet i induktive givere er berøringsløst, er de de spesielt godt egnet til bruk i denne type maskiner.

Antikollisjonssystemet på maskinen må være konstruert for å tåle vekslende temperaturer, støt og vibrasjon. Derfor er ultralydsensorer spesielt velegnet for deteksjon av om armen kommer i nærheten av bakken. Ultralydsensoren UB400-12GM blir brukt.


Ultralydsensoren detekterer sikker avstand til plantene.
Ultralydsensoren detekterer sikker avstand til plantene.

Ytterligere ultralydssensorer blir brukt til assistanse i forbindelse med automatisk styring av innhøstingsmaskinen. Det er montert en ultralydsensor på hvert hjul som detekterer avstanden til rekken av planter. På den måten unngås skade på plantene.


Det induktive målesystemet måler styringsvinkelen.
Det induktive målesystemet måler styringsvinkelen.

Signaler blir sendt til det automatiske styringssystemet for å kontinuerlig regulere hjulenes styreposisjon.

Styringsvinkelen blir målt med et induktivt vinkelmålesystem i PMI360DV-F130-serien. Det sørger for pålitelig deteksjon av vinkel uansett miljøpåvirkninger som vibrasjon, støt, støv eller skitt.


Oppsummering

  • Verdens første automtiske maskin for høsting av jordbær
  • Hele jordbærfelt kan plukkes ved hjelp av bare 1 person
  • Induktive givere kontrollerer robotarmen
  • Induktive vinkelmålere måler styringsvinkelen
  • Ultralydgivere navigerer maskinen og sørger for sikker avstand til radene av planter
  • Et kamerabasert visionsystem sørger for at bare modne bær blir plukket

Tilgjengelig for gratis nedlasting: Technology Guide Ultrasonic Sensors